–Ш—Б—В–Њ—А–Є—П
 


»стори€ на ѕ‘  "„ерно ћоре" след 1945 година


Ќќ¬ќ“ќ ‘”“ЅќЋЌќ ¬–≈ћ≈

‘утболът в страната промен€ посоката на самосто€телно, зависещо единствено от вол€та на де€телите и състезателите си развитие. ¬ъпреки това, чрез обединените клубове У“ичаФ и У¬ладиславФ под името У“¬-45Ф, а по-късно и “¬ѕ, УЅотевФ при ƒЌј, ¬ћ—, — Ќј, отново УЅотевФ и У„ерно мореФ, играта продължава да владее сърцата на привържениците и да откро€ва безспорни футболни даровани€. ѕрез 1949 г. УЅотевФ е шести в класирането, а негови€т нападател Ќедко Ќедев е голмайстор на страната с 12 точни попадени€. ѕрез 1953 г. играчите на УBMCФ се отсрамват пред своите предци и в лют спор със столичните състави печел€т бронзовите медали в първенството на националната първа дивизи€.

ѕри поредното преименуване през 1959 г. в У„ерно мореФ, с което име футболни€т клуб прекрачи прага на XXI век, треньорът »ван ћоканов селекционира и подготв€ стабилен състав, който в 12 поредни шампионата само три пъти се класира във втората половина на таблиците. »ван »ванов, —имеон Ќинов, янко јтанасов, ¬ладимир √розданов, ƒимитър Ѕоснов, јбил Ѕил€лов, —тефан янев, —тефан Ѕогомилов, √еорги и Ќикола ƒимитрови, «дравко ћитев, јндрей —то€нов, —тефан √енов, Ћюбчо јтанасов, ѕетър ƒудунов, Ћюбен  остов, —то€н √еоргиев, ƒам€н √еоргиев, Ѕожил  олев не остават в истори€та на варненски€ футбол само със забележителните си про€ви на българските терени. » н€ма да се запомн€т единствено с факта, че са играли през този период съществена рол€ при разпределението на медалите в държавните първенства. –езултатите на отбора, в който се състезават, в срещите на международното поле, още буд€т гол€мо възхищение.

ѕред майсторството на черноморци преклан€т глава именити съперници и като гости, и като домакини: У¬ашашФ и У‘еренцварошФ - Ѕудапеща, У–апидФ - Ѕукурещ, У—партаФ - ѕрага, УЎефил ”енздиФ, УЅешикташФ, Уј€ксФ, УЌотингамФ, Уƒарби  аунтиФ, У√урникФ - «абже, У—тандартФ, У—елтаФ, Ујрмини€Ф, национални€т отбор на япони€, У—талФ ћелец, У÷ървена звездаФ... Ќе по-малко впечатлителни са и равенствата с вицешампиона на √ермани€ У¬ердерФ - Ѕремен, с УўутгардФ, УЅайерФ Ц Ћеверкузен, с УјйнтрахтФ, с английски€ У овънтриФ, с УƒинамоФ -  иев в редиците си с Ћобановски...

Ќе ще и съмнение, че всичко това е плод и на детско-юношеската школа на клуба, в ко€то през годините вещите откриватели на таланти јтанас јврамов- афето и ƒимитър ƒимитров -  лечо извеждат десетки футболни даровани€ до мъжки€ тим и национални€ отбор.

Ќе са много радостни последните години от миналото столетие и първите от новото за черноморци. ѕреходът от ведомствен към клуб с граждански и професионален статут е мъчителен. ѕът€т му лъкатуши до двете крайности на хамлетовското Уƒа бъда или да не бъда!Ф. ћнозина се опитаха да изведат клуба от тежкото положение, но малцина стигнаха до частичен успех - само да запаз€т статуквото. ¬ кра€ на краищата и едните, и другите стигнаха до извода, че за спасението в новите услови€ се изисква и нов подход. » клубът има щастието да попадне на истински спасители. ѕромените започват с поемане на президентски€ пост от  расен  ралев. “ой преобразува клуба в акционерно дружество и с последващата помощ на √еорги »лиев и ’ристо јсенов, усп€ват да го изведат от УблатотоФ. ѕо-късно »ли€ ѕавлов, уважавани€т в българските делови среди бизнесмен, стабилизира позициите му в български€ футбол.

У„ерно мореФ прекрачи прага на XXI век в компани€та на отборите от елитната ни футболна група. ѕерспективата бе отборът да заемe подобаващо м€сто във футболни€ живот на страната и ≈вропа, което да отговар€ на 90-годишната славна истори€ на клуба и на завета на н€колко поколени€ треньори, състезатели и де€тели, предани на традициите, обичта и верността към футболната маги€, акостирала преди 110 години на варненски€ бр€г в двора на ћъжката гимнази€ и завлад€ла ц€ла Ѕългари€...

√ибелта на ѕавлов през март 2003 г. постави 90-годишни€ клуб пред ново изпитание.

»ли€ ѕавлов обаче не усп€ да завещае започнатото в ѕ‘  Ф„ерно мореФ в надеждни ръце между ръководните хора в корпораци€та. Ќаследниците му разпродадоха всички футболисти на клуба, за да си възвърнат направените инвестиции и взеха решение за ликвидаци€ на клуба, ако не се намер€т инвеститори, които да поемат изц€ло издръжката му. ¬ъпреки че две години по-рано те б€ха получили безплатно от √еорги »лиев отбор, утвърдил се във ¬исшата лига, наследниците на ѕавлов не се посвениха да разрушат всичко това, което бе градено през последните 5 години. “ова изправи шефа на Ќадзорни€ съвет ѕетър ѕасев пред почти неразрешимата дилема: как да продаде едно име без съдържание! ¬ един момент, останал единствени€т човек от старото ръководство, който се бори за оцел€ването на клуба, той пое отговорността да доведе до успешен край дългата и инфарктна одисе€ по запазването на ѕ‘  У„ерно мореФ. ѕълни€т крах бе предотвратен с усили€та на ќбщина ¬арна и лично на кмета  ирил …орданов. ѕо€вата в последни€ момент на варненски€ бизнесмен ’ристо ¬елков, получил безплатно акциите на клуба с произтичащите от това права и задължени€, изискваше бърза реакци€ и вземането на оптимално полезни за укрепването на клуба и отбора му решени€.

ƒълговете, завещани от наследниците на ѕавлов, безхаберното и некомпетентно двумесечно управление на ¬елков, несигурността в бъдещето, липсата на цели в по-далечна перспектива продължиха да вод€т до инфарктни колебани€ живота на най-стари€ български футболен клуб в първата година от последното десетилетие към вековни€ му юбилей. “ова бе ново велико изпитание за онези, които сметнаха, че ще е кощунство да се затри€т въжделени€та, заветите и труда на десетки поколени€ де€тели, треньори и състезатели и не само желаеха, но и се постараха да запаз€т за поколени€та един от незаменимите символи на спортна ¬арна.

¬ тази тежка ситуаци€ ѕ‘  У„ерно мореФ повече от година броеше своите истински при€тели и доброжелатели.

≈стествено е в тежката криза отново да ги намeри в ќбщината. —ледвайки примера на своите по-близки и по-далечни предшественици, които ратуваха обществено полезните спортни каузи да оцелe€т и да бъдат подпомагани вс€чески, днешни€т кмет на ¬арна  ирил …орданов не само излезе с два призива към варненци да се притекат на помощ на футболни€ клуб, но и сам да се ангажира с непрекъснати срещи с бизнесмени в търсене на изход от продължаващата повече от година криза.

ќще по-естествено е преброените да са из редиците на бившите футболисти и де€тели.

јла по-необ€снимо е, че само един варненец, апропо с бизнес вече в столицата Ц  расен  ралев Ц отново, за втори път в продължение само на три години, се оказа най-обществено ангажиран мъж и през октомври 2003 г. пое тежката отговорност да оглави, да ръководи или по-точно да спас€ва, с цената и на много лични средства , похарчени без гаранции за възвращаемост, наклонени€ до критично допустими€ крен черноморски кораб в бурното българско футболно море.

”чудващо е обаче, че един от потомците на вечни€ съперник на тичанци, владиславци и черноморци УЋевскиФ /—офи€/ - ¬елислав ¬уцов - за втори път успешно направи Уизкуствено дишанеФ на представителни€ отбор на У„ерно мореФ, не само за да го има сред елита, но и да е дори на висотата, ко€то повел€ват традициите. ѕрез 2004 г.  ралев стабилизира финансовото състо€ние в клуба, след като привлече за основен акционер корпораци€та У’имимпортФ, чиито две компании јрмеец и ÷ентрална  ооперативна Ѕанка станаха основни спонсори на ѕ‘  У„ерно ћореФ. ”спешни€т дебют като старши треньор на една от легендарните рожби на школата на клуба »ли€н »лиев и отличното представ€не на отбора през сезон 2004-2005 дават надежда, че ръководството на най-стари€ български клуб е намерило в€рната посока.

ћнозина класифицират оцел€ването като чудо. ¬ началото на ’’I век е най-малкото наивно да се говори за чудеса. Ќо е факт, че 90-годишни€т клуб продължава да го има, че той върви, макар и разколебан от прежив€ното сътресение през последното десетилетие, към вековни€ си юбилей...

» пак се сещаме за заветните думи на поета: УЌ≈ —≈ √ј—» “”…, ўќ Ќ≈ √ј—Ќ≈!Ф