“МАЛКИТЕ” РЕКОРДИ НА ГОЛЕМИТЕ ТИЧАНЦИ, ВЛАДИСЛАВЦИ И ЧЕРНОМОРЦИ

- Никола Люцканов е най-младият централен нападател, включван в националния отбор на страната. Той дебютира в мач срещу Турция на 16 години.

- Достойна за книгата на “Гинес” е скуката, която изпитва вратарят на “Тича” Кирчо Ангелов на мача със “Славия” във Варна през 1919 г. Той поискал стол, запалил лулата си и… се зачел във вестник “Варненска поща”…

- Вили Петков, банков чиновник, става съдия, но получава само две назначения. При първото гостите не се явяват и той присъжда служебен резултат, а на втория мач се захласва по играта, не забелязва флаговете на помощниците си, забравя че е арбитър. Мотивът сам да сложи край на съдийската си кариера е самопризнанието, че не може да се отърси от своето амплоа  на състезател…

- За седем години Георги Христов – Шилото не е отсъствал от нито една тренировка, от нито един мач на своя “Владислав”. Той е единственият футболист, играл през цялата си кариера с очила, привързани яко към тила. Играта с глава, по обясними причини, не е била неговото амплоа, но той компенсирал този свой недостатък с технични изяви при боравенето с топката с крака и остава в историята като един от най-техничните нападатели на Варна.

- Владиславецът Стоян Ормаджиев 76 пъти е извеждал националния отбор на България като негов старши треньор, три пъти го е класирал на финалите на Олимпийските игри, а в Мелбърн печели със състава и бронзовите отличия.

- Иван Моканов, който е щатен изпълнител на пеналтите във “Владислав”, не е изпускал дузпа за отбора си! Веднъж само улучва гредата, но Христов /Шилото/ притичва и отбелязва гол. На съвестта му обаче тежеше пропусната дузпа при 0:0 в мача на сборния градски отбор на Варна срещу “Торпедо”- Москва. Със страхотния си удар пак улучва гредата, която по чудо оцелява, но никой от съотборниците му не успява да посрещне топката…

- Двама играчи – нападателят на “Владислав” и на “ТВ-45” Недко Недев, играл 17 години и защитникът на “Черно море” Димитър Боснов, играл 15 години, нито веднъж не са били вписвани в тимовите листи на отбора като резерви.

- Божил Колев, освен че е бил два пъти носител на Купата по спортсменство в групата на майсторите, нито веднъж през цялата си кариера не е бил гонен от терена.

- На централния защитник Янко Атанасов за 13 години съдиите са му отсъдили една единствена дузпа и то, по думите на очевидци, твърде спорна.

- Здравко Митев е клубен рекордьор по отбелязани голове в един мач. През сезона 1967/68 г. той се “разписва“ пет пъти във вратата на “Марица“ в Пловдив за победата на “Черно море” с 8:0.

- Защитниците никога не са галили с перо Стефан Богомилов, докато бележи гол след гол във вратите на съперниците. Но най-провокираният нападател на “Черно море” само два пъти през цялата си кариера “се е хващал на въдицата” и е гонен от терена.

- Тодор Марев, един от най-върлите привърженици на аскетичния режим, не е закъснявал и минута нито за тренировка, нито за мач на отбора. А неговите срещи само в майсторската група са 422!…

- Като състезател Дамян Георгиев не е губил среща във “вечното” варненско дерби “Черно море” – “Спартак”. Съотборниците му са били огорчавани, когато, поради контузии, той е отсъствал от терена…

- Нападателят Васил Досев е един от първите футболисти у нас, пътувал със  спален вагон. Това е както награда за победния гол в мача с “Левски”, така и улеснение за футболиста, който на следващия ден има държавен изпит в Морското училище, където е курсант последна година.

- Вратарят Иван Иванов не е играл нито един мач с екипа на “Черно море” в “Б” РФГ.

- Най-резултатното нападение за всички времена, когато първенствата се провеждат в елитни групи, е на предшественика на “Черно море”-”Владислав”. То е в състав: Никола Калдаръмов, Александър Коев, Стефан Боранов, Архангел Стойнов, Недко Недев, Йордан Кирчев, Торманов, Георги Георгиев – Джала, Васил Радев, Георги Георгиев – Мъката, д-р Цеко Димитров, Крум Георгиев. В първенството 1937-1938 г. в 18 мача от националната дивизия тези мъже са реализирали 42 попадения във вратите на съперниците или по 2. 33 гола средно на мач.

- Други два състава на нападението вече на ”Черно море” притежават абсолютния клубен рекорд по отбелязани голове за един сезон. Първият от тях е: Светозар Светозаров, Рафи Рафиев, Дамян Георгиев, Тодор Йорданов, Марин Парушев, Иван Войчев, Димитър Марашлиев и Иван Стоянов. В “Б” РФГ през 1976/1977 г. тези черноморци отбелязват 67 гола. Също толкова резултатно е и нападението през сезона 1992 – 1993 г. в състав: Хараламби Харалампиев, Ивайло Йотов, Георги Стойчев, Иван Курдов, Пламен Тимнев, Живко Келепов, Найден Найденов, Никола Филипов и Петър Стоянов.

- Най-непробиваемата защита в групите за всички времена на “Черно море” е в състав: Георги Велинов, Иван Симеонов, Янчо Богомилов, Тодор Марев, Иван Иванов, Димо Денев, Георги Жеков и Иван Андреев. В “Б” РФГ през 1976/1977 г. в 38 срещи тези /тогава/ момчета допускат само 26 гола или по 0.68 гола средно на мач.

- Абсолютен шампион по спечелени победи – 21 в 38 мача – в “Б” РФГ е съставът от 1976/77 г. Той и отборът от 1987/88 г. са рекордьори по равенства в групата на подгласниците – по 10 в 38 мача.

- Абсолютен шампион по спечелени победи – 14 – в “А” РФГ е отборът от 1981/82 г. Майстори на равенствата са съставите от 1979/80 г. и 1980/81 г. – по 13 в 30 мача.

- Нападателят на “Владислав” Кирил Денев – Миндела е с най-добър резултат сред българските нападатели от националния ни отбор. Той е играл един мач и е отбелязал 1 гол или средно по едно попадение в среща. Достойно му опонира Рафи Рафиев. При четирите си участия в “А” отбора на страната, той e реализирал три гола, а в националния младежки състав при шест участия – пет гола!…

- От пребиваването на черноморци в елитните групи се открояват две забележителни серии. В периода 1960 – 1976 г. те са без прекъсване в “А” РФГ 16 сезона, а в периода 1977- 1986 г. още 10 първенства са членове на елитната дивизия.

– В интерес на постижението тук променяме заглавието на рубриката в “Големия рекорд на малкия черноморец“. Това се налага от обстоятелството, че нападателят на “Черно море” Георги Щерев като състезател на детския отбор в 26 мача от републиканското първенство бележи ни по-малко, ни повече, а точно 102 гола, което прави близо по 4 гола средно на мач. Какъв талант!

Be Sociable, Share!