ИСТОРИЯ

ИСТОРИЯ

История на ПФК “Черно Море”

“НЕ СЕ ГАСИ ТУЙ, ЩО НЕ ГАСНЕ!…”

Многобройните печатни издания от миналото столетие, както и предаванията и филмите по електронните медии, почти изчерпиха темата за приноса на Варна и на клубовете – предшественици на ПФК “Черно море” за развитието на популярната игра. Клубно пристрастни, много автори на писаното и показаното, обаче често тенденциозно подминаваха дати и събития, за да изтъкнат собствените си или достойнствата на своите организации.

Простено да им е!

Оставаме и днес снизходителни към насилието над историята, защото делото на радетелите на футболната магия от предците на ПФК “Черно море” не е свещ да я духнеш и да угасне. То е огън, който и днес гори в сърцата на хиляди варненци с обич, признателност, благодарност и готовност да се продължат славните традиции и по повод, на който многоуважаваният във футболния свят спортен журналист Климент Симеонов написа следното откровено признание: “Традицията, с която варненци винаги и с право са се гордели, откроява през ХХ век фигурите на изтъкнати радетели на футбола – деятели, треньори, състезатели и съдии, които правят чест и на цяла България.”

За да установим точната дата на създаването на БФК “Черно море” е необходимо да погледнем в “Енциклопедия на световния футбол” от Ричард Хеншоу, 1979, NEW PUBLIC BOOKS, Washington DC, USA.

“Български студенти в университета в Константинопол през 1909 г. формират футболен клуб “13”, наименуван така на името на тринадесетте му члена. В края на академичната година студентите се връщат в София и техният клуб се установява в столицата… Скоро след това е основан “Спортист” – Варна. Със “Славия” и “Левски” това са най-старите клубове в България”.

“Спортист” се обединява на 24 май 1914 г. със създаденото на 3 март 1913 г. дружество “Галата”, преименувано по предложение на учителя Карел Шкорпил на старото име на река Камчия – “Тича”. Новото дружество се преорганизира в ученическо спортно-туристическо дружество “Река Тича”, а от 21 януари 1919 г. се нарича само “Тича”. Редно е черноморци да зачитат за година на създаването на клуба си 1909 г. – годината на създаването на най-стария предшественик на “Черно море” – “Спортист”, а не 1913 г.

НОВОТО ФУТБОЛНО ВРЕМЕ

Футболът в страната променя посоката на самостоятелно, зависещо единствено от волята на деятелите и състезателите си развитие. Въпреки това, чрез обединените клубове “Тича” и “Владислав” под името “ТВ-45”, а по-късно и ТВП, “Ботев” при ДНА, ВМС, СКНА, отново “Ботев” и “Черно море”, играта продължава да владее сърцата на привържениците и да откроява безспорни футболни дарования. През 1949 г. “Ботев” е шести в класирането, а неговият нападател Недко Недев е голмайстор на страната с 12 точни попадения. През 1953 г. играчите на “BMC” се отсрамват пред своите предци и в лют спор със столичните състави печелят бронзовите медали в първенството на националната първа дивизия.

При поредното преименуване през 1959 г. в “Черно море”, с което име футболният клуб прекрачи прага на XXI век, треньорът Иван Моканов селекционира и подготвя стабилен състав, който в 12 поредни шампионата само три пъти се класира във втората половина на таблиците. Иван Иванов, Симеон Нинов, Янко Атанасов, Владимир Грозданов, Димитър Боснов, Абил Билялов, Стефан Янев, Стефан Богомилов, Георги и Никола Димитрови, Здравко Митев, Андрей Стоянов, Стефан Генов, Любчо Атанасов, Петър Дудунов, Любен Костов, Стоян Георгиев, Дамян Георгиев, Божил Колев не остават в историята на варненския футбол само със забележителните си прояви на българските терени. И няма да се запомнят единствено с факта, че са играли през този период съществена роля при разпределението на медалите в държавните първенства. Резултатите на отбора, в който се състезават, в срещите на международното поле, още будят голямо възхищение.

Пред майсторството на черноморци прекланят глава именити съперници и като гости, и като домакини: “Вашаш” и “Ференцварош” – Будапеща, “Рапид” – Букурещ, “Спарта” – Прага, “Шефил Уензди”, “Бешикташ”, “Аякс”, “Нотингам”, “Дарби Каунти”, “Гурник” – Забже, “Стандарт”, “Селта”, “Арминия”, националният отбор на Япония, “Стал” Мелец, “Цървена звезда”… Не по-малко впечатлителни са и равенствата с вицешампиона на Германия “Вердер” – Бремен, с “Щутгард”, “Байер” – Леверкузен, с “Айнтрахт”, с английския “Ковънтри”, с “Динамо” – Киев в редиците си с Лобановски…

Не ще и съмнение, че всичко това е плод и на детско-юношеската школа на клуба, в която през годините вещите откриватели на таланти Атанас Аврамов-Кафето и Димитър Димитров – Клечо извеждат десетки футболни дарования до мъжкия тим и националния отбор.

Не са много радостни последните години от миналото столетие и първите от новото за черноморци. Преходът от ведомствен към клуб с граждански и професионален статут е мъчителен. Пътят му лъкатуши до двете крайности на хамлетовското “Да бъда или да не бъда!”. Мнозина се опитаха да изведат клуба от тежкото положение, но малцина стигнаха до частичен успех – само да запазят статуквото. В края на краищата и едните, и другите стигнаха до извода, че за спасението в новите условия се изисква и нов подход. И клубът има щастието да попадне на истински спасители. Промените започват с поемане на президентския пост от Красен Кралев. Той преобразува клуба в акционерно дружество и с последващата помощ на Георги Илиев и Христо Асенов, успяват да го изведат от “блатото”. По-късно Илия Павлов, уважаваният в българските делови среди бизнесмен, стабилизира позициите му в българския футбол.

“Черно море” прекрачи прага на XXI век в компанията на отборите от елитната ни футболна група. Перспективата бе отборът да заемe подобаващо място във футболния живот на страната и Европа, което да отговаря на 90-годишната славна история на клуба и на завета на няколко поколения треньори, състезатели и деятели, предани на традициите, обичта и верността към футболната магия, акостирала преди 110 години на варненския бряг в двора на Мъжката гимназия и завладяла цяла България…
Гибелта на Павлов през март 2003 г. постави 90-годишния клуб пред ново изпитание.

Илия Павлов обаче не успя да завещае започнатото в ПФК ”Черно море” в надеждни ръце между ръководните хора в корпорацията. Наследниците му разпродадоха всички футболисти на клуба, за да си възвърнат направените инвестиции и взеха решение за ликвидация на клуба, ако не се намерят инвеститори, които да поемат изцяло издръжката му. Въпреки че две години по-рано те бяха получили безплатно от Георги Илиев отбор, утвърдил се във Висшата лига, наследниците на Павлов не се посвениха да разрушат всичко това, което бе градено през последните 5 години. Това изправи шефа на Надзорния съвет Петър Пасев пред почти неразрешимата дилема: как да продаде едно име без съдържание! В един момент, останал единственият човек от старото ръководство, който се бори за оцеляването на клуба, той пое отговорността да доведе до успешен край дългата и инфарктна одисея по запазването на ПФК “Черно море”. Пълният крах бе предотвратен с усилията на Община Варна и лично на кмета Кирил Йорданов. Появата в последния момент на варненския бизнесмен Христо Велков, получил безплатно акциите на клуба с произтичащите от това права и задължения, изискваше бърза реакция и вземането на оптимално полезни за укрепването на клуба и отбора му решения.

Дълговете, завещани от наследниците на Павлов, безхаберното и некомпетентно двумесечно управление на Велков, несигурността в бъдещето, липсата на цели в по-далечна перспектива продължиха да водят до инфарктни колебания живота на най-стария български футболен клуб в първата година от последното десетилетие към вековния му юбилей. Това бе ново велико изпитание за онези, които сметнаха, че ще е кощунство да се затрият въжделенията, заветите и труда на десетки поколения деятели, треньори и състезатели и не само желаеха, но и се постараха да запазят за поколенията един от незаменимите символи на спортна Варна.

В тази тежка ситуация ПФК “Черно море” повече от година броеше своите истински приятели и доброжелатели.

Естествено е в тежката криза отново да ги намeри в Общината. Следвайки примера на своите по-близки и по-далечни предшественици, които ратуваха обществено полезните спортни каузи да оцелeят и да бъдат подпомагани всячески, днешният кмет на Варна Кирил Йорданов не само излезе с два призива към варненци да се притекат на помощ на футболния клуб, но и сам да се ангажира с непрекъснати срещи с бизнесмени в търсене на изход от продължаващата повече от година криза.

Още по-естествено е преброените да са из редиците на бившите футболисти и деятели.

Ала по-необяснимо е, че само един варненец, апропо с бизнес вече в столицата – Красен Кралев – отново, за втори път в продължение само на три години, се оказа най-обществено ангажиран мъж и през октомври 2003 г. пое тежката отговорност да оглави, да ръководи или по-точно да спасява, с цената и на много лични средства , похарчени без гаранции за възвращаемост, наклонения до критично допустимия крен черноморски кораб в бурното българско футболно море.

Учудващо е обаче, че един от потомците на вечния съперник на тичанци, владиславци и черноморци “Левски” /София/ – Велислав Вуцов – за втори път успешно направи “изкуствено дишане” на представителния отбор на “Черно море”, не само за да го има сред елита, но и да е дори на висотата, която повеляват традициите. През 2004 г. Кралев стабилизира финансовото състояние в клуба, след като привлече за основен акционер корпорацията “Химимпорт”, чиито две компании Армеец и Централна Кооперативна Банка станаха основни спонсори на ПФК “Черно Море”. Успешният дебют като старши треньор на една от легендарните рожби на школата на клуба Илиян Илиев и отличното представяне на отбора през сезон 2004-2005 дават надежда, че ръководството на най-стария български клуб е намерило вярната посока.

Мнозина класифицират оцеляването като чудо. В началото на ХХI век е най-малкото наивно да се говори за чудеса. Но е факт, че 90-годишният клуб продължава да го има, че той върви, макар и разколебан от преживяното сътресение през последното десетилетие, към вековния си юбилей…

И пак се сещаме за заветните думи на поета: “НЕ СЕ ГАСИ ТУЙ, ЩО НЕ ГАСНЕ!”