Легендарен полузащитник празнува днес

Легендарен полузащитник празнува днес

Днес своя 84-ти рожден ден празнува легендарният полузащитник Стефан Янев. В периода от 1959 г. до 1969 г. той е един от най-изявените футболисти в състава на „Черно море“. За клуба има общо 228 мача с 15 гола в „А“ група, както и 22 мача с 2 гола в „Б“ група. Между 1966 г. и 1968 г. е капитан на „моряците“.

Янев е на терена в редица паметни мачове на „Черно море“ на международната сцена. Не пропуска нито една среща при двете участия на отбора в турнира за Балканската купа (общо 12 мача). На 29 юни 1966 г. се разписва при победата с 3:1 срещу „Партизани“ (Тирана) на стадион „Юрий Гагарин“. Играе много силно и по време на паметното турне в Англия през август 1966 г. Вкарва красив гол с глава за 1:1 с „Ковънтри“ на стадион „Хайфийлд роуд“.

My beautiful picture

Прекратява състезателната си кариера едва на 29-годишна възраст и се отдава на спортната журналистика. Автор е на многобройни статии във вестниците „Народно дело“, „Полет“, „Народен спорт“ и „Старт“. Един от съоснователите на телевизионен център „Варна“. Като телевизионен коментатор за БНТ присъства на четири Световни първенства (1982, 1986, 1990 и 1994). Коментира и Мондиала във Франция през 1998 г. по първото частно българско радио – „Ком“.

Автор е на 17 книги на футболна тематика. През 2008 г. книгата „Футболна Варна 2“, в съавторство с Димчо Димитров и Иван Карабаджаков, получава първа награда в националния конкурс за спортна публицистика, организиран от Съюза на българските писатели и Съюза на българските журналисти. Също така е печелил първа награда от национални конкурси за спортен разказ. Носител е на орден „Кирил и Методий“ II-ра степен и е удостоен със „Златното перо“ и почетен знак от СБЖ.

Остави коментар:

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *